En dagbok om mitt liv i Melbourne, Australien.


Nya Zeeland - Waiotapu Thermal Wonderland

Vi har inte varit inne i Rotorua så mycket men när vi körde bilen igenom samhället idag så upptäckte vi att det kommer rök från flera ställen mitt i stan. Vattnet som rinner jämte vägen ger ifrån sig ånga och på ett ställe var det en hög med rykande stenar. Detta samhället ligger verkligen mitt på en vulkan! SÅ COOLT! Jag var tvungen att googla Rotorua nu och det står att det finns geotermisk aktivitet i staden då ett antal gejsrar finns i området och heta lergropar (Wikipedia). 

Dagens utflykt var att åka och titta på det som Rotorua är mest känt för - ett vulkanområde som heter Waiotapu, vilket betyder heligt vatten på mauri. Först var vi och kollade på en gejser som sprutade vatten, (se första bilden). Parken var faschinerande att se, det kom rök från marken på flera ställen, det var rykande sjöar och vattenfall, varma källor som var 100 grader, het lera som bubblade, stora hål rakt ner i marken som rök och där det kom höga kluckande ljud ifrån. Helt klart något av det coolaste jag sett! 
 
 
 
 
 
 

Nya Zeeland - Waitomo Caves

Igår åkte vi mot Rotorua, som är ett samhälle känt för att ligga ovanpå ett vulkanområde. På vägen dit stannade vi för att gå in Waitomo Caves och titta på en grotta som lyses upp av blåa lysmaskar. Det var sååå häftigt, jag älskade det! Vi fick gå en bit inne i grottan och sen sätta oss i en båt som gick i en underjordisk flod, det var helt kolsvart, och på väggarna och i taket satt självlysande lysmaskar som lyste blått. Det kändes så magiskt! Tyvärr fick vi inte ta några foton där inne, jag är inte säker på varför, men jag hittade en bild från google som beskriver väldigt bra hur det ser ut. 
 
 

Nya Zeeland - Cathedral Cove

Hej kära ni! 
Vi befinner oss nu i Auckland på nya Zeelands norra ö. Idag hade vi en riktigt lyckad dag, vi hade SÅDAN tur med vädret. Igår körde vi i sammanlagt 8 timmar för att se Bay of Islands, som ska vara en av nordöns höjdpunkter. Det var så fuktigt och fullt med dimma så vi såg absolut ingenting alls. Inte så lyckat. Men idag jävlar! Vi körde till Cathedral Cave, som är en känd "grotta" som varit med i Sagan om ringen och Narnia. Här är länken om ni vill se den i Narnia! Det var hur fint som helst. Vi körde även till Hot Water Beach, som är en strand som ligger ovanpå ett vulkanområde, så när man gräver lite i sanden kommer det upp riktigt hett vatten som ångar. Folk var som tokiga. De grävde sina egna hål som de satt i och drack öl. Se bild nedan! 
 
 
 
 

Nya Zeeland - Jordbävningen

Vi hade bestämt oss för att sova på flygplatsen natten till att vi skulle flyga till nordön, eftersom vårt flyg gick redan vid 6:30 kände vi att det var onödigt att ha ett rum. Jag och Suzanne bestämde oss för att lägga oss i ett rum där man kan få sova ett par timmar på flygplatsen. Jag hade precis somnat när jag vaknade av att hela marken skakade under mig, ventileringssystemet som hängde i taket rörde sig hit och dit och lamporna svajade i luften. Hela byggnaden knakade och tjöt. Alla i rummet låg knäpptysta och skräckslagna. Vi tittade på varandra och visste inte hur vi skulle reagera. "Jag är med om en jordbävning". Jag hade inte kunnat föreställa mig hur det skulle kännas. Ofattbart att vi inte kunde styra över det, att det var jorden som rörde på sig av sig självt. Det höll på i en halv evighet kändes det som, jag har svårt att bedöma hur länge. Kanske i två minuter. 
 
Efter att skalvet slutat blev alla evakuerade från flygplatsen och de skulle kolla att ingenting kommit till skada. Eftersom vi visste att Nya Zeeland ofta har jordbävningar så visste vi inte om detta var någonting ovanligt? Vi skrattade och skämtade och tog inte det på allvar. Senare fick vi höra att detta var en jordbävning som var starkare på skalan än det som förstörde stora delar av Christchurchs stad 2011. 
 
Sedan hörde vi om varningar om tsunamis som väntades komma som ett resultat av jordskalvet, och folk tvingades evakueras från sina hem på östkusten. Därav blev även vårt flyg till Auckland inställt, eftersom flygteamet inte hade möjlighet att ta sig till sitt jobb. Det som skulle varit 8 timmar på flygplatsen blev därmed 12. Men vi är så tacksamma över att vi inte befann oss någon annan stans när detta hände! 

Nya Zeeland - Milford Sounds

Igår besökte vi fantastiska Milford Sounds som ska vara en av Nya Zeelands absolut största sevärdheter. Det var helt fantastiskt! Omgivna av höga berg, vattenfall och vatten. Vi tog en båttur runt sundet och fick se vilda sälar och pingviner. 
 
 
 

Nya Zeeland - Queenstown

Idag spenderades mestadels i Queenstown, som är ett supermysigt - det är pyttelitet men proppfullt med folk. Det ligger så idylliskt mitt emellan bergen och det ser ut precis som i en saga. Vi körde också en väldigt fin väg utmed en sjö där man såg storslagna berg i bakgrunden. Här är lite bilder från dagen. 
 
 
 

Nya Zeeland - Lake Tekapo & Lake Pukaki

HEJ kära ni. Vi är på Nya Zeeland! I två veckor ska vi vara här och köra runt i bil på både nord- och sydön. Gårdagen spenderade vi i Christchurch, det var kanske inte världens roligaste stad, men idag körde vi tvärs över sydön ner till Queenstown som är ett litet samhälle som ligger mitt emellan bergen, och rutten var helt magisk.  

 

 
 

22

Här kommer lite bilder från min födelsedag. Den var verkligen helt fantastisk, min bästa födelsedag någonsin, TACK JENNY och alla som var med och gjorde den underbar <3
 
 
 

Great Ocean Road

För ett par veckor sedan hyrde vi bil och körde en bit på Great Ocean Road (en sträcka lika lång som från Malmö till Stockholm). Vägen sträcker sig längs Australiens kust och den är helt magiskt vacker och storslagen. Så fina landskap och vyer! På vägen stannade vi för att titta på vilda koalor, papegojor och ett vattenfall. Målet var att köra till de 12 apostlarna (den sista bilden). Vi startade 7 på morgonen och var framme 18 på kvällen. Sedan var det bara att vända och köra tillbaks till Melbourne igen, vi var framme vid 23. En riktig dagsutflykt blev det! Men denna utflykten är heeelt fantastisk och alla som är i trakterna borde göra den. 
 
 
 

Lägenheten på Kavanagh Street

Dagen efter att vi kom hem från Bali hände äntligen det som vi hade väntat så länge på. Vi hade varit snabba att svara på ett inlägg på Facebook och fick äntligen chansen att flytta in i en lägenhet ihop med fyra andra tjejer. För er som vet så ligger den i Southbank, ett område som enligt mig är super att bo på! Vi var nästan oroliga att vi hade lite väl höga förväntningar på detta stället, men vi tänkte att värre än vi redan hade det kunde det inte bli. 
 
När jag tänker tillbaka på tiden vi hade i huset så känns den nästan jobbig. Vi trivdes inte alls där, och jag är så glad att vi bestämde oss för att flytta. Och lägenheten har vi älskat det sedan dagen vi flyttade in. 
 
 
 

Bali & Gili Trawangan

Här kommer en stoooor bildbomb från vår vecka på Bali och Gili Trawangan. Hit åkte vi på vårt springbreak från skolan. Det var en väldigt skön (och svettig) vecka. Man hade lätt kunnat spenderat längre tid här för det fanns så mycket vi ville hinna se och göra. Bali är helt fantastiskt med så vackra stränder och underbar regnskog. Gili däremot var supersoft ställe men betydligt tråkigare (hade inte riktigt kunnat föreställa mig en ö som man går tvärsöver på 20 minuter). Väldigt trevligt hade vi iallafall!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Utforska staden

Varken jag eller Jenny har haft särskilt mycket plugg i skolan under denna tiden. Men vi har absolut inte haft tråkigt, tvärt om! Det har nästan hänt lite för mycket saker här. Dessa bilder är från de första veckorna och från de första promenaderna jag tog för att utforska staden. Det var så underbart att bara gå runt och inte veta vart man var eller vart man var på väg, att bara upptäcka nya platser hela tiden. 
 
Någonstans under denna tiden kom vi också på att vi inte ville bo kvar i huset. Vi kände väl egentligen direkt att det inte var för oss, men det tog ett tag innan vi insåg att vi verkligen skulle orka ta tag i att försöka hitta ett nytt boende. Denna fasen i mitt liv kallas "Hitta boende" för det var verkligen det enda vi tänkte på och det enda vi gjorde under dessa veckor. 
 
 

Vinter i Australien

På tal om vinter i Australien. Det här är vad jag och Jenny gjorde så fort vi kom tillbaka från Lorne. Vi sprang till närmaste Kmart och köpte ett riktigt kraftfullt portabelt element (vår solklart bästa investering här nere. Vi hade inte överlevt utan det.) Hus och lägenheter i Australien har nämligen inga element och absolut ingen isolering, det spelar heller ingen roll hur nybyggda de är. Det blev även ett par vändor till IKEA för att försöka göra vårt rum så mysigt och hemtrevligt vi bara kunde. 
 
 
 

Beach Welcome Trip i Lorne

Nästa sak som hände var att vi åkte på en resa för att träffa andra utbytesstudenter från samma universitet. Detta var dagen efter att vi flyttade in i huset. Mitt i all förvirring som vi hade känt över boendesituationen var det väldigt skönt att komma iväg och få fokusera på något helt annat. Vi åkte till en liten by som ligger längs med havet där vi surfade, hikade och festade ihop (i princip). 
 
På denna resan träffade jag så många fantastiska människor, vi har hängt ihop under hela denna tiden ända sedan dess. Om ni inte tycker att det ser så mysigt och soligt ut på bilderna så är det för att det var  V I N T E R i Australien (nej, jag trodde inte heller det existerade, men nu vet jag). Det var 10 grader och störtregn hela tiden. 
 
 

Den första tiden

Första dagarna i Melbourne känns så här i efterahand väldigt luddiga. Men jag kan säga en sak: Jetlag är på riktigt. Det skojar man inte om. Jag trodde att jag skulle kunna planera mina sovtider strategiskt och justera min sömn på en dag eller två. Det går inte. Första tiden i Melbourne summeras med ett ord: utmattning. Att vi dessutom bodde på ett superäckligt hostel och delade rum med andra personer gjorde absolut inte saken bättre. 
 
Tiden innan vi åkte ner hade jag fått tag i lite olika boenden genom en webbsida som heter flatmates.com, och jag har för mig att vi var och kollade på ungefär 4-5 olika ställen under de fyra första dagarna i Melbourne. En del lägenheter var superfina, men vi kände att vi inte riktigt skulle komma överrens med människorna som bodde där. Eller så var det tvärt om: boendet var inte så superfräscht, men vi gillade människorna. Efter fyra dagar, som kändes som en hel evighet, hade vi fått nog av det där jäkla hostlet och bestämde oss för att flytta in i ett litet gult hus i utkanten av CBD (Central Business District). Om någon känner till Melbourne så ligger detta i Carlton. Området är helt okej, mysigt och nära till stan.